Råttan kanske inte tillhör bland de vanligaste husdjuren, men på senare tid så ha de blivit allt mer populära. Råttan är också det enklaste djuret att ta hand om.
Vad äter råttor?
Ett bra foder i form av pellets och som täcker det råttans dagliga behov av vitaminer och mineraler fungerar bra som enda kost. Men råttor äter mer än gärna även dina matrester. Sådant du i normala fall sorterar som matavfall kan istället användas som råttmat; grönsaksrester, matrester med mera. Är du osäker på om något duger som råttmat, kasta in det i buren, äter inte din råtta det så är det bara att kasta. Några saker ska du dock se upp med; stark mat och lök kan dra igång diarréer hos din råtta, det är inte trevligt för någon inblandad. Socker är inte nyttigt för någon och heller inte för råttor. Dolt socker som finns i djurmat är torkad frukt, betmassa och melass. Men även majs och morötter innehåller rätt mycket socker. Men annars äter en råtta nästan samma mat som du själv, och mår dåligt av samma typ av mat som du skulle göra om du åt för mycket av den.
Tjocka råttor
Råttor kan lätt bli för tjocka då de kan äta nästa hur mycket som helst. Ge dina råttor färsk mat lite beroende på hur de klarar av det. Färskmaten är oftast lättare att tugga och där med kan råttan äta mer av den. Torrfoder i form av pellets tar längre tid och mer energi att tugga och därmed kan du hålla ner vikten med torrfoder i form av pellets.
Råttor är känsliga för drag
Drag och stark blåst kan torka ut råttorna slemhinnor. Det gör i sin tur att bakterier och virus lättare fäster.
Strömedel i buren
Akta dig för strösorter som innehåller terpentin. Kutterspån dammar en hel del och råttans luftvägar är små och känsliga. Hö och halm ger större risk för löss och skabb. Använd med fördel stallpellets eller pellets för kanin i råttburen. Djurpellets är helt fritt från terpentin och dammar inte så mycket.