En scenograf arbetar med det visuella uttrycket i produktioner så som teaterföreställningar, dansföreställningar, TV-studios eller på filminspelningar. Scenografen kan också ansvara för rekvisitan om det inte finns en rekvisitör med i produktionen. Arbetet med scenografi sker alltid i tätt samarbete med regissören till produktionen. Som Scenograf blir du också ledare för all tillverkning av dekoren. Till din hjälp har du snickare och hantverkare av olika slag.

Arbetsuppgifter som Scenograf
Du bör vara bekant med manusläsning och scenkonst. Att tänka abstrakt är ett av dina största verktyg. Att bilda ett rum eller en scen i tanke, skiss och senare i modellform är en stor del av arbetet. Du måste också ha en god känsla för ekonomi och budgetarbete. Alla tankar och idéer du har på skisstadiet ska genomföras i stor skala och bör vara genomförbart till kostnader som ryms inom budgetramen. Att bygga själva rummet kan kräva många meter scenmolton, kostnader som tas ur scenografibudgeten. Inom budgeten ryms även rekvisitan, den kan behövas köpa in eller byggas av snickare.

Mer om arbetsuppgifter
Du bör också kunna läsa och upprätta tekniska planritningar. God datorkunskap är också bra att ha då du kan behöva arbeta både i CAD och 3D. I det fall det inte finns någon ljuddesigner kan även detta ligga på Scenografens ansvar. Grundläggande kunskap i ljusteknik är bra att ha, du bör då även kunna hantera ljusvisualisering i datormiljö (hur studsar ljus mot till exempel svart scenmolton).
Ibland kan en scenograf även vara delaktig kring arbetet med kostym, detta kräver grundläggande förståelse för sömnad och material.

Arbeta med andra yrkesgrupper inom scenkonsten
Som arbetsledare för hantverkare och snickare bör du ha en god kommunikativ förmåga. Hur ska scenmolton hängas på scenen, hur ska dekoren målas, vilka möbler behöver köpas eller byggas. Det är många trådar att hålla i och många människor som måste förstå vad din tanke och vision är.

Hur är det att jobba som Scenograf

Post navigation


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *