mattor

Under samlingsnamnet textilier finner vi många olika typer av former, material, tekniker och användningsområden. Från tidig ålder omger vi oss människor med alla möjliga sorters textilier – från kläder till accessoarer, sängkläder, inredning, handdukar, tält, segel och kanske framförallt med mattor.

Textilier har vävts och producerats i tusentals av år. Vävt för hand och maskin. Människor har stickat, virkat, vävt och filtat genom tiderna. Sålt och på olika sätt använt sig av textilier i byteshandel.

Mattor har knutits och vävts sedan 1800 före Kristus. Den dåvarande populationen av människor började producera vävda mattor som var olika de mattor och filtar av djurskinn som använts tidigare. Mattorna blev dekorativa element samtidigt som de hjälpte människorna att hålla värmen.

Asien, Europa och Nordafrika – mattor har vävts från olika delar i världen. Det har varierats mycket när det kommer till material. Ull från får, get, kamel och olika typer av boskap – till bomull, jute och 2000-talets syntetiska material. Mattor av silke och ull fortsätter att vara det vanligaste materialet än i dag.

Från 1500-talet och framåt ansågs det vara trendigt och status att äga mattor. En matta kan vara otroligt värdefull. Många ledare och olika typer av härskare har blivit porträtterade tillsammans med mattor för att visa deras status. I dagens samhälle kan vi se hur mattor är en viktig del när det kommer till heminredning. Exklusiva mattor säljs i begränsade antal och människor köar i flera dagar.

Mattor och textilier

Post navigation


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *