bygga hus

När det kommer till att bygga hus finns det många olika typer som man kan välja emellan. Man kan t.ex. välja att bygga ett suterränghus, en 1-plansvilla, 2-plansvilla eller något helt annat. De vanligaste typerna man kan välja emellan hos de flesta husleverantörerna är just de ovan nämnda och ibland också en 1,5-plansvilla. Därför kommer här nedan en kort beskrivning om vad skillnaden är mellan de olika hustyperna, kan vara bra att veta när man tänkt bygga hus.

 

1-plansvilla

Ett utav de vanligaste typerna av hus är 1-plansvilla. Det är som man kan höra på namnet ett hus med endast en våning. Man har alltså istället för fler våningar att fördela boytan på lagt allt på en våning. Detta innebär att om man vill bygga hus med samma boyta som exempelvis en 2-plansvilla krävs det mer tomtyta för att få plats med samma boyta.

 

2-plansvilla

Som man hör på namnet är en 2-plansvilla ett hus med två våningar. Detta är också ett vanligt alternativ när det kommer att bygga hus. De flesta husleverantörer har flertalet modeller när det kommer till 2-plansvillor, även om 1-plansvillan kan vara den vanligaste typen. Att bygga en 2-plansvilla är ett effektivt sätt att få ut mycket boyta på en mindre tomtyta.

 

1,5-plansvilla

Vid en första anblick kan 2 och 1,5-plansvillorna likna varandra helt och hållet. Båda hustyperna har också två våningar, vilket ger mycket boyta. Skillnaden är dock att 1,5-plansvillan har en lägre takhöjd på övervåningen än en 2-plansvilla. Denna begränsas oftast med ett snedtak som gör att det blir en 1,5-plansvilla.

 

Souterränghus

Ett souterräng eller suterränghus som det är ett hus som består av två våningar, likt en tvåplansvilla. Skillnaden mellan de båda är dock att soutterränghuset ligger i en sluttning och därmed från ovansidan ser ut som ett enplanshus med källare. Nedanifrån sett ser man dock tydligt att huset har två våningar och även att det ligger i en sluttning.

 

Läget är viktigt när man ska bygga hus. Det är viktigt att tänka på hur stor tomtyta man har, hur stor boyta man vill ha, och om tomten är sluttande.

Typväljaren, när det är dags att bygga hus

Post navigation


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *